Hoppa till innehåll

Högtidstal på Nationaldagen

Tack Falu Kommun för att ni bjöd in mig att hålla tal och sjunga på Nationaldagsfirandet vid Falu Gruva!

För att lyssna på talet och ”I denna ljuva sommartid” se: https://youtu.be/1JkXw57SEFg

Högtidstal på Nationaldagen

Under de senaste åren har jag arbetat med en musikteater som heter På andra sidan Swede Hollow. Den handlar om den svenska emigrationen till Amerika i början av nittonhundratalet. När jag har skrivit manus så har jag haft anledning att reflektera över frågeställningar som; Vad är identitet? På vad bygger vi vår självbild? Vad är det att vara svensk? Vilka val hade jag ställts inför och gjort om jag hade levt i en annan tid?

För hundra år sedan emigrerade en tredjedel av Sveriges befolkning till Amerika. Framtiden fanns där, drömmen om att alla kunde skapa sin egen lycka. I Amerika rådde religionsfrihet och yttrandefrihet och kampen för allas lika värde hade kommit längre där än i Sverige.

Men de allmänna fördomarna i Amerika om svenskar var att de var dumma, smutsiga, lata, hade konstiga traditioner och luktade illa. Svenskar stod längst ned på samhällsstegen och ansågs mindre vita än andra européer. Svenskar hade svårt att lära sig engelska, påstods det, svårare än andra invandrargrupper. Svenskarna blev stumma och framstod kanske som dumma. Jag vet inte vad som var hönan och ägget; var de tysta och blyga redan när de kom, rädda för att göra fel? Eller blev de tysta när de kom till Amerika, för att de inte kunde det nya språket och de nya sociala koderna?

Vilken är bilden av svenskar idag? Svenskar sägs vara tysta, blyga, stela, ja t o m kalla. Själv har jag aldrig känt igen mig den här beskrivningen. Och faktum är att jag inte heller känner någon som är så. Ingen av mina vänner är tysta, stela eller kalla. Det är alltid människor som är längre bort, längre ifrån en själv som passar in i den beskrivningen, som bekräftar fördomarna. I mitt arbete med detta ämne har jag för första gången upplevt hur fördomar fungerar. Jag har varit på andra sidan, där du erfar att dina drömmar, ambitioner och personlighet inte spelar någon roll, för du blir sedd som svensk, inte som individ. Som emigrant i Amerika, var ingen stolt över att vara svensk. Nu däremot är alla deras ättlingar oerhört stolta över att härstamma från Sverige. 

Jag blir stolt över Sverige, över att vara svensk…

… När människor står upp för demokrati och allas lika värde.

… När människor öppnar sina hem för främlingar efter terrordådet på Drottninggatan och sluter upp på Sergels torg för att manifestera kärlek och medmänsklighet.

… När vi samlas på Stora Torget här i Falun för att visa att rasism och nazism icke gör sig besvär, för vi är så många fler. Och det SPELAR ROLL, det ÄR viktigt att vi tar ställning, att vi engagerar oss. Jag tror att det är det vi alla behöver, både som människor och som samhälle – att bli lite mer personliga, att komma lite närmare varandra.

För när vi kommer närmare så ser vi ju att den som står framför oss inte är en svensk, eller invandrare, eller kvinna, eller rasist, utan en person. 

Jag hoppas att vi kan vara det land där framtiden finns, där vi alla får vara personer och där vi också bryr oss om varandra.

Falun 6 juni 2018

Malin Foxdal

Lämna ett svar