Hoppa till innehåll

På andra sidan Swede Hollow
– en historia om när svenskarna befann sig på andra sidan, när vi var dom –

Vad händer med en människa som möts av fördomar?
”Svenskar är dumma, smutsiga, lata, har konstiga traditioner och är mindre vita än andra européer.”

Sverige 1917. Första världskriget pågår och svälten är så stor att det utbryter hungerstrejker och protestmarscher i hela landet. I spetsen går kvinnorna. I mer än två decennier har de kämpat för sin rösträtt och nu är allt på randen till genombrott.
Elvira och Ewald är i tjugoårsåldern, båda inflyttade från Dalarna till Stockholm och politiskt engagerade. Tillsammans kämpar de för ett mer jämlikt samhälle, men efter upprepade arresteringar bestämmer sig Ewald för att emigrera. Framtiden finns i Amerika! Där råder yttrandefrihet och religionsfrihet, där är var man sin egen lyckas smed. Men båda möter en helt annan verklighet. De hamnar i Swede Hollow i St Paul, Minnesota. Där står svenskar längst ned på samhällsstegen.
”Svenskar är dumma, smutsiga, lata, har konstiga traditioner och är mindre vita än andra européer.”
20 år senare återberättar Elvira vad som hände och vad som formade hennes och Ewalds öden i det nya landet.


Musikteatern På andra sidan Swede Hollow hade urpremiär på Dalateatern i november 2017 och har sedan dess turnerat runtom i landet, både offentligt och för skolor. Musiken från föreställningen har också blivit en skiva. Nyskriven musik av ensemblen; en blandning av svensk folk, visa och americana, men också en ny tonsättning av Dan Andersson och några traditionella folksånger. Albumet blev utsedd till vinnare av Årets Folkmusik – Dalecarlia Music Awards 2018.

BESTÄLL SKIVAN HÄR!

Manus: Malin Foxdal
Regi: Stephen Rappaport
Musik: Malin Foxdal, Anders Nygårds och Magnus Zetterlund,
samt traditionell folkmusik.
Ljud och ljus: Johan Nordin

”Trion skapar en förtätad uttryckskraft. Det är utsökt musik” – Lira Musikmagasin

”Drabbande sång och musik, där budskapet går fram tydligt – även utanför scén.” – Hifi & Musik

”En väl sammansvetsad trio. Föreställningen präglas av närvaro, samspel och en enkel men genomarbetad dramaturgi. (…) Musiken håller hög klass, med både traditionella melodier och nykomponerade låtar. (…) frukten av ett verkligt engagemang, texten bär föreställningen bortom klichéerna.” – Falu Kuriren

”Mycket tankeväckande, vänder på perspektiven (…) styrkan ligger i det tidlösa budskapet. Så blir historien levande på nytt.” – DalaDemokraten