Warning: The magic method WPML_Absolute_Url_Persisted::__wakeup() must have public visibility in /customers/1/a/f/malinfoxdal.com/httpd.www/wp-content/plugins/sitepress-multilingual-cms/classes/url-handling/resolver/wpml-absolute-url-persisted.php on line 30 På andra sidan Swede Hollow - "Musiken håller hög klass..."
Bild på Swede Hollow

På andra sidan
Swede Hollow

Sverige 1917. Första världskriget pågår och svälten är så stor att det utbryter hungerstrejker och protestmarscher i hela landet. I spetsen går kvinnorna. I mer än två decennier har de kämpat för sin rösträtt och nu är allt på randen till genombrott. Elvira är i tjugoårsåldern, inflyttad från Dalarna till Stockholm. Hon möter sin själsfrände Ewald; poeten och sångaren, med ett brinnande politiskt engagemang. Tillsammans kämpar de för ett mer jämlikt samhälle, men efter upprepade arresteringar bestämmer sig Ewald för att emigrera. Framtiden finns i Amerika! Där råder yttrandefrihet och religionsfrihet, där är var man sin egen lyckas smed. Tjugo år senare, 1940, återberättar Elvira sin historia. Hur hon reste i Ewalds fotspår och hamnade i Swede Hollow i St Paul, Minnesota. Där stod svenskar längst ned på samhällsstegen.

”Svenskar är dumma, smutsiga, lata, har konstiga traditioner och är mindre vita än andra européer.”

Vad händer med en människa som möts av fördomar? En historia om när svenskarna befann sig på andra sidan, när vi var dom.

Manus: Malin Foxdal
Musik: Malin Foxdal, Anders Nygårds & Magnus Zetterlund, samt traditionell folkmusik.
Regi: Stephen Rappaport
Ljud och ljus: Johan Nordin

”En väl sammansvetsad trio. Föreställningen präglas av närvaro, samspel och en enkel men genomarbetad dramaturgi(…) en musikalisk monolog (…)fungerar utmärkt tack vare Foxdals närvaro och ett fint samspel mellan ord och ton. (…) Musiken håller hög klass, med både traditionella melodier och nykomponerade låtar. Vissa teman återkommer på ett effektfullt sätt. (…) frukten av ett verkligt engagemang, texten bär föreställningen bortom klichéerna.”
Anders K Gustafsson - Falu Kuriren

”Föreställningen bjuder på en både underhållande och dramatisk historielektion (…) Malin Foxdal berättar historien på ett mycket avskalat sätt (…) med hjälp av enkel och okonstlad regi av Stephen Rappaport (…) mycket tankeväckande, vänder på perspektiven (…) vänder upp och ned på invandringsdebatten. Styrkan ligger i det tidlösa budskapet. Så blir historien levande på nytt.”
Ulf Lundén - DalaDemokraten

Artist in Residence

Föreställningen har arbetats fram inom ramen för Dalateatern Goes Folk, ett projekt som drevs av Dalateatern och Folkmusikens Hus och där Ensemblen varit Artist in Residence på Dalateatern 2017. Ensemblen turnerar nu som fri grupp. Mer info finns också på www.scenkonstportalen.se
Produktionen har i processen haft stöd av Konstnärsnämnden, Statens Kulturråd, Landstinget Dalarna, Bilda/Folkmusikens Hus och Dalapop.

X