Bild på Brorslotten med Malin Foxdal

Brorslotten

Följ med på en resa tillbaka till Falu gruvas upptäckt och Faluns tidiga historia.

Sångerskan Malin Foxdal och musikerna Anders Nygårds och Magnus Zetterlund väver en spännande väv av ord och toner som tar publiken med till en annan värld. Föreställningen bygger på en folksaga från Falun och berättar om Kårebocken och Bergsfrun och om det Stora Raset 1687. Så mycket mer än bara lokalhistoria; en allmänmänsklig berättelse om utanförskap, fördomar, girighet och kärlek. 

Brorslotten är skriven och producerad av och med ensemblen och innehåller nyskriven och traditionell text och musik.

Föreställningen har spelats över hela landet, både för skolklasser (från 7 år och uppåt) och som offentligt arrangemang. Den fungerar lika bra för både barn och vuxna!

"Det är en vindlande sägen, med musik och dans à la Västanå teater, om ond bråd död, förslagenhet, girighet och fördomar mot dem som står utanför bygemenskapen.” 
Christina Busck - Hela Häslingland

”Med stor inlevelse och karisma bär Malin Foxdal ömsom på utpräglad faludialekt, ömsom med sång fram historien med hjälp av lyhört spel. Genom den vackert och skickligt uppbyggda berättelsen träder vi in i en förgången värld, där människa och väsen lever nära knutna till varandra.”
 - Ljusnan

"Brorslotten är berättarteater som inte gör sig till när den belyser utanförskap och klasskillnader. Ett bord, två stolar, två musiker - det är allt som behövs, och förstås Malin Foxdal. Med små gester gestaltar hon stora känslor.  Angeläget blir det när trion lyfter malmstenarna och borrar i utanförskap, främlingsfientlighet och miljöförstöring - en replik i dagens debatt om cynism, hysteriska tonlägen, kompromisslöshet, själviskhet, verbala fosterländska formler kontra vänlighet och humanitet. Genomtänkt integreras text och musik så de framställda personerna blir självständiga väsen. Sången ger tidsförflyttningarna luft, känslorna vind och de dramatiska skeendena eld.  Malin Foxdal lyckas också synliggöra de enskilda personerna så de fortsätter leva även utanför hennes räkvidd. Det finns en kraft i mötet med en god historia framförd av goda berättare.” 
Martin Lindström - Dalademokraten 

X